Jasno a ciemno palona kawa – jaka jest różnica?
Jeśli chodzi o sposób przygotowania ziaren, do wyboru masz przede wszystkim dwa typy: kawę jasno paloną oraz ciemno paloną. Czy wiesz, jaka jest między nimi różnica i którą z nich powinieneś wybrać, jeśli lubisz mocną małą czarną? Zajrzyj do naszego artykułu i sprawdź wszystkie cenne informacje.
Co to jest palenie kawy i na czym polega?
Palenie kawy, przez profesjonalistów nazywane z języka angielskiego “roastingiem”, to proces, któremu zawdzięczamy charakterystyczny zapach oraz smak małej czarnej i wszystkich innych rodzajów kawowego napoju. Można powiedzieć, że to właśnie on wydobywa potencjał z zielonych ziaren robusty i arabiki, która w niczym nie przypominają tych, które mielimy przed zaparzeniem. Naturalnie, niepoddane procesowi palenia ziarenka zapachem przypominać mogą niektórym… ziemię lub groch, niezależnie od tego, czy to kawa z Ameryki Południowej, czy z Afryki.
Co ciekawe, podczas palenia kawy, wytwarza się nawet 800-1000 różnych związków aromatycznych, które pieszczą podniebienie znawców kultowego napoju i są dla niego tak charakterystyczne.
Jak powstaje kawa palona? Najpierw suszy się ziarna, usuwając z nich naturalnie sporą wilgotność, następnie umieszcza je w specjalnym piecu bębnowym, w którym działa temperatura nawet do 215 stopni Celsjusza. Czas trwania palenia wynosi do 20 minut, ale zależy do poziomu wypalenia, jaki chcemy uzyskać. Na końcu ziarna należy szybko schłodzić na specjalnych sitach lub – w palarniach przemysłowych – za pomocą wody.
Różne rodzaje palenia ziaren kawy
Wyróżnić można dwa podstawowe typy wypalenia ziaren kawy: w przypadku jednego mówimy o kawie ciemno palonej, w przypadku drugiego o kawie jasno palonej. Oczywiście proces powstawania idealnej małej czarnej to nie matematyka i nic tu nie jest zero-jedynkowe, a między ciemnym a jasnym paleniem dostępne jest pełne spektrum możliwości (mówimy tu na przykład o kawie średnio palonej).
Ciekawostka? Włochy znane są jako kolebka kultury picia kawy. Szczególnie ważne dla Włochów jest właśnie palenie ziaren. Im bliżej południa, tym zwyczajowo są ciemniejsze i bardziej aromatyczne. Oznacza to mniej więcej tyle, że na Sycylii można się napić naprawdę mocnego w smaku espresso.
Jak stopień palenia wpływa na kawę?
Czy stopień palenia ziaren kawy ma na nie jakikolwiek wpływ? Oczywiście. Przede wszystkim zmienia smak i aromat ziaren. W dużym uproszczeniu: dłuższe palenie sprawia, że maleje kwasowość kawy, a wzrasta gorycz, słodycz z kolei najpierw wzrasta, a następnie maleje. Palenie wpływa też na występowanie charakterystycznej oleistej substancji na powierzchni ziarna, czyli po prostu olejków eterycznych, a także na kolor – jak się pewnie zdążyłeś domyślić po samym tytule tego artykułu.
Różnice pomiędzy jasno a ciemno paloną kawą
Wiesz już, że długość palenia kawy ma wpływ na wiele istotnych cech ziaren, takich jak smak, aromat, kolor. Podsumujmy w tym momencie, jaka jest dokładnie różnica między kawą jasno ciemno paloną. Co warto wiedzieć?
- Kawa ziarnista jasno palona ma kolor złotobrązowy lub rdzawy, przypominający odcień cynamonu. W smaku jest zdecydowanie słodsza, o wysokim poziomie kwasowości, z wyrazistymi nutami owocowymi. W smaku można też rozróżnić aromaty orzechowe, czekoladowe czy kwiatowe. Smak jest lekki, przyjemny i delikatny.
- Ziarna kawy mocno palonej są ciemne i oleista. Smak w tym przypadku jest bardzo modny, głęboki i gorzkawy, z aromatami czekolady. Niekiedy ciemno palone mogą mieć też posmak popiołu, drewna czy węgla. Marzy Ci się włoska kawa do ekspresu, które sprawdzi się do naprawdę dobrego, esencjonalnego espresso? Postaw właśnie na kawę mocno wypalaną.
Czy palenie kawy wpływa na zawartość kofeiny?
Wiele osób zachodzi w głowę, czy to faktycznie prawda, że długość palenia ma wpływ na zawartość kofeiny. Niektórym może wydawać się, że mocniejszy smak ciemno palonej kawy oznacza większą ilość tego składnika, innym – że dłuższy proces palenia musi się wiązać z niszczeniem kofeiny w ziarnach. Jaka jest prawda? Im dłużej palona kawa, tym więcej kofeiny się z niej ulatnia. Przy okazji warto pamiętać, że ekstrakcję kofeiny wzmacnia temperatura i czas zaparzania – im dłuższy, tym więcej kofeiny wytrąca się z ziaren. Warto w procesie tworzenia idealnej małej czarnej sięgać po akcesoria do kawy, które pomogą wyczarować odpowiedni efekt zgodnie ze wskazówkami profesjonalnych baristów (wagi, młynki itd).
Dzięki naszym wskazówkom wiesz już, przynajmniej w teorii, jaka jest różnica między kawą jasno a ciemno paloną – ta dotycząca smaku, aromatu, ale też innych właściwości. Teraz nie pozostaje Ci nic innego, jak przetestować samodzielnie, który z rodzajów palenia bardziej Ci odpowiada.