Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

5 powodów, dlaczego warto wybrać włoską kawę

2022-11-30
5 powodów, dlaczego warto wybrać włoską kawę

Kwintesencja przyjemności? Włoska mała czarna, oczywiście parzona po włosku. Cappuccino, latte, macchiato, a może po prostu esencjonalne espresso? Każda z tych odsłon kawy to wybór doskonały. Sprawdź we wpisie, dlaczego właśnie włoską kawę warto wybrać – nie tylko w kawiarni, ale też w naszym sklepie.

Espresso, cappuccino, macchiato. Włoska kawa dobra na wszystko!

Powiedzieć “włoska kawa” to jak powiedzieć “szczęście”, tylko innymi słowami. Esencjonalne ziarna prosto z Włoch są podstawą jednego z najlepszych napojów na świecie. Jesteś ciekawy, dlaczego to właśnie one zyskały taką renomę? Niżej znajdziesz 5 z setek powodów, dla których prawdziwa włoska kawa (na przykład kawa Cellini) to najlepszy wybór.

1. Prawdziwa włoska kawa to starannie wybrana mieszanka

Zacznijmy od ustalenia jednego faktu, który dla naszych rozważań może mieć kluczowe znaczenie. Otóż… włoska kawa tak naprawdę nie jest włoska. Ziarna, z których korzysta się z włoskich palarniach, pochodzą z krajów, w których kawę uprawia się ze względu na odpowiednio gorący klimat. Włosi korzystają chętnie z mieszanek, zwłaszcza arabiki z niewielką domieszką robusty. Co ciekawe, im dalej na południe (czyli w stronę gorącej Sycylii), tym mocniejsze wypalenie ziaren i więcej robusty w mieszance.

2. Włoską kawę wypala się tak, by zachwycała aromatem

To, co sprawia, że włoska kawa jest tak wyjątkowa, to sposób palenia ziaren. W Italii mówimy o tak zwanym italian roast – bardzo mocnym sposobie wypalania, który sprawia, że ziarna stają się bardzo ciemne, niemal czarne, a ich powierzchnię pokrywa połyskująca warstewka tłuszczu. Proces ten decyduje też o głębokim aromacie kawy, z charakterystycznymi, czekoladowo-orzechowymi nutami i gorzkim finiszem. Jeśli chodzi o propozycje prosto z Włoch, a dostępne również w Polsce, dostępne są dwie opcje: kawa ziarnista lub kawa mielona do ekspresu, kawiarki czy zaparzania w kubku.

3. Picie kawy po włosku to elementy kultury

Włochy są kolebką kawowej kultury, czyli sposobu traktowania małej czarnej jako obowiązkowego elementu codzienności. Kto choć raz był w Rzymie, Mediolanie czy Wenecji, na pewno zna widok starszych panów czytających gazety przy filiżance espresso, zapracowanych kobiet z cappuccino w ręku, cieszących oczy widokiem słonecznego nieba podczas popołudniowej przerwy w pracy czy nastolatków popijających orzeźwiającą caffe affogato. Kultura picia kawy we Włoszech ma wieloletnią tradycję, którą warto naśladować. W końcu w ślad za nią idzie inny sposób postrzegania życia. Chcesz zmienić swoje życie w la dolce vita? Zacznij od włoskiej małej czarnej, takiej, jak na przykład kawa Caffe Testa.

4. Włoską kawę można przyrządzić na dziesiątki sposobów

Wieloletnia tradycja picia małej czarnej we Włoszech musi wiązać się też z szerokim spektrum wyboru, jeśli chodzi o metody zaparzania. Czego to Włosi nie wymyślili! Idealnie przyrządzone, aromatyczne i pobudzające espresso to tylko punkt wyjścia. Resztę tworzą dodatki: woda, mleko, czekolada, lody. Czemu nie? O każdej porze dnia można skusić się na włoską małą czarną w zupełnie innym stylu i inaczej działającą na zmysły. Jakie kawy piją rodowici Włosi, a wraz z nimi – turyści i mieszkańcy reszty świata?

  • espresso;
  • doppio, czyli podwójne espresso;
  • caffe ristretto – kawę zaparzaną z mniejszą ilością wody niż espresso;
  • caffe corretto – espresso z dodatkiem alkoholu, najczęściej grappy, koniaku, whisky, brandy czy amaretto;
  • caffe romano – espresso z dodatkiem skórki cytrynowej;
  • caffe macchiato, czyli espresso z niewielką ilością mlecznej pianki;
  • latte macchiato – macchiato z dużą ilością spienionego mleka;
  • cappuccino – espresso ze spienionym mlekiem;
  • cappuccino scuro, przyrządzane mniejszą ilością mleka niż tradycyjne cappuccino;
  • cappuccino chiaro – podawane z większą ilością mleka niż zwykłe cappuccino;
  • marocchino – espresso z dodatkiem kakao lub syropu czekoladowego i małą ilością spienionego mleka;
  • caffe latte – espresso z dużą ilością mleka;
  • mochaccino – caffe latte z dodatkiem gorącej czekolady;
  • caffe lungo, czyli po prostu przedłużone espresso (z większą ilością wody);
  • caffe americano – espresso zalane gorącą wodą;
  • caffe freddo, a więc espresso na zimno;
  • caffe affogato – małą czarną z lodami.

5. Słynna włoska kawa jest receptą na udany poranek

Dlaczego włoska kawa do ekspresu to zawsze dobry wybór? Bo w każdym ziarenku ukrywa się potencjał nieskończonej przyjemności, która odpowiednio nastroi Cię na cały dzień. Żeby się przekonać o tym, jak to działa, dobrze jest zaparzyć kawę tak, jak Włosi. Na naszym blogu już o tym pisaliśmy, ale powtórzymy raz jeszcze: cały proces nie jest czasochłonny. Wystarczy użyć dobrej jakości ekspresu lub sięgnąć po kawiarkę.

Nie ma nic lepszego niż filiżanka aromatycznej małej czarnej z Włoch, najlepiej przyrządzanej na jeden z popularnych we Włoszech sposobów. Jeśli szukasz doskonałych włoskich ziaren lub znanych ekspresów na przykład od marki La Pavoni, które pomogą Ci wyczarować napój jak w Italii, zajrzyj do naszego sklepu i zadbaj o swoją przyjemność.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.49 / 5.00 65 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-12-19
10 dla sklepu!!! 5 zakupionego produktu!! Pracownicy sklepu zauważając potrzeby klienta - wychodzą na przeciw. Serdeczne pozdrowienia!!!!
2022-11-17
Jestem zadowolona , dziękuję
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel