5 kroków do idealnego espresso w Twoim domu!
Lubisz kawę? Zakochaj się w espresso w prawdziwie włoskim stylu. Ten aromatyczny napój sam w sobie zachwyca, ale jest też świetnym punktem wyjścia do stworzenia pysznego cappuccino czy frappe. Sprawdź, jak zrobić idealne espresso we własnym domu – tak, jak profesjonalny barista.
Oryginalne włoskie espresso – definicja dobrej kawy
Miłośnicy kawy spierają się na temat tego, z jakiego miejsca na ziemi ziarna są najlepsze: Kolumbii, Brazylii czy może Kostaryki? Prawdziwi eksperci wiedzą, że tak samo, jak kraj pochodzenia, znaczenie ma sposób wypalania ziaren, mielenia ich, przechowywania, a przede wszystkim – zaparzania. Chyba każdy zgodzi się, że symbolem idealnej kawy jest espresso zaparzone we włoskim stylu. Czym się wyróżnia i jak je przyrządzić? Właśnie tego dowiesz się z tego poradnika.
Po czym poznać idealne espresso?
Czym wyróżnia się dobre espresso? Jego sens zdradza sama nazwa, pochodząca od włoskiego słowa „espressivo”, znaczącego tyle, co „wyrazisty”. Taki napój powinien być mocny, mieć jednolity, ciemny kolor, a także gęstą i trwałą piankę. Co jeszcze? Zgodnie z tym, co napisał przed laty Charles-Maurice de Talleyrand, kawa (a zwłaszcza espresso) “musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość”.
Jak zaparzyć idealne espresso?
System parzenia espresso opiera się na ściśle określonych zasadach. Porcja drobno zmielonej kawy powinna wynosić 7 g, a temperatura wody do parzenia – 88 stopni Celsjusza. Najlepiej, jeśli temperatura gotowego napoju, zaparzanego przez 25 sekund, wyniesie 67 stopni Celsjusza. Objętość? 25 ml. Jeśli chcesz wiedzieć, jak krok po kroku zrobić idealne espresso, czytaj dalej.
1. Wybierz odpowiednie ziarna kawy
Kluczowe znaczenie dla smaku espresso mają oczywiście ziarna. Najlepiej wybrać mieszankę arabik pochodzących z różnych krajów lub mieszankę arabiki i robusty, z przewagą tej pierwszej (60-80%). Do dobrego espresso we włoskim stylu polecamy wybrać na przykład kawę Cellini.
2. Stopień zmielenia ziaren kawy
Istotny jest stopień zmielenia ziaren. Najlepszą ekstrakcję i osiągnięcie perfekcyjnego smaku oraz aromatu zapewni drobne zmielenie. Można do tego użyć profesjonalne młynki elektryczne lub młynki ręczne.
3. Jakość i rodzaj wody do espresso
Czy woda ma jakikolwiek wpływ na jakość espresso? Oczywiście, w końcu stanowi ważny składnik tego napoju. Warto używać wody filtrowanej – nie tylko z uwagi na smak, ale przede wszystkim trwałość ekspresu, który może niszczyć się pod wpływem występującego w wodzie kranowej kamienia.
4. Jak zrobić espresso w domu?
Kolejny krok to samo zaparzanie. Jeśli chcesz robić to, jak profesjonalny barista, warto przygotować odpowiedni sprzęt: wagę kuchenną oraz ekspres do kawy lub kawiarkę. Oto co warto wiedzieć na temat przyrządzania espresso we włoskim stylu w domowym zaciszu.
Ile gram kawy na espresso?
Dobre espresso to dokładnie 7 gramów kawy. Początkowo może Ci się przydać waga kuchenna, ale z czasem nabierzesz wprawy i będziesz w stanie “na oko” oszacować, ile zmielonej kawy mieści się w kolbie.
Jak przygotować espresso w ekspresie ciśnieniowym?
Espresso zaparzone w ekspresie ciśnieniowym to kwintesencja kawy we włoskim stylu. Jak to zrobić? Grunt to dobrej jakości urządzenie, na przykład ekspresy do kawy La Pavoni. Najpierw mielimy kawę, odważamy 7 gramów i umieszczamy w sitku, wkładanym do specjalnej kolby i delikatnie ubijamy tamperem. Wpinamy kolbę do gniazda w ekspresie i uruchamiamy przepływ wody. Jeśli zastosowałeś odpowiednią ilość kawy, a parzyła się w czasie krótszym niż 25 sekund, oznacza to, że kawę należy zmielić drobniej. I odwrotnie – jeśli czas parzenia się wydłuża, oznacza to, że kawa jest zbyt drobno zmielona.
Jak zrobić espresso w kawiarce?
Espresso w kawiarce? Proszę bardzo! Wystarczy umieścić odpowiednią ilość zmielonej kawy w sitku, nalać wody do dolnej części kawiarki, zakręcić ją i stopniowo podgrzewać, aż zacznie wypływać do górnej części. Wielkość kawiarki powinna być dostosowana do ilości przyrządzanego espresso.
Jak zrobić espresso w ekspresie automatycznym?
Nie ma nic prostszego niż przyrządzanie espresso w ekspresie automatycznym. Wystarczy uzupełnić wodę w zbiorniku, wsypać ziarna i wybrać klawisz oznaczający espresso – maszyna sama zmieli kawę i zaparzy ją według najlepszych możliwych wytycznych.
5. Filiżanki do espresso – czyli sposób podania kawy espresso
Espresso podaje się w specjalnych, niewielkich filiżankach, najlepiej ciepłych. Wygląd też ma znaczenie – wybierz designerskie modele, które poprawią Ci nastrój i zachwycą Twoich gości.
Tylko pięć prostych kroków dzieli Ci się od wyczarowania idealnego, aromatycznego espresso, którym możesz zacząć dzień lub który posłuży Ci jako baza do przyrządzenia doskonałego, popołudniowego cappuccino. Po najlepsze kawy i akcesoria do ich parzenia (na przykład młynki czy ekspresy dźwigniowe) zajrzyj do naszego sklepu internetowego.