Darmowa dostawa od 500,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Idealna mleczna pianka za pomocą spieniacza w ekspresie do kawy - krok po kroku

2023-03-07
Idealna mleczna pianka za pomocą spieniacza w ekspresie do kawy - krok po kroku

Odwiedzając kawiarnie trudno czasem oprzeć się aksamitnemu latte z idealną mleczną pianką lub bardziej klasycznemu flat white z doskonale kremowym kleksem z mleka. Zazwyczaj większość z nas może cieszyć się taką profesjonalną kawą z mlekiem wyłącznie w kawiarniach, czy restauracjach, pozostawiając tę niebanalną sztukę dla baristów i wysokiej klasy automatycznym ekspresom do kawy. Podczas gdy niektórzy piją kawę jako czyste źródło kofeiny, bądź po prostu ich podniebienie ceni sobie kilka łyków świeżego espresso, tak dla innych “czas na kawę” to cały rytuał, a mleczna pianka to jedno z obowiązkowych wykończeń kawy, dzięki któremu magiczny napój nabiera smaku, lekkości, a nawet wyglądu. Czy da się odtworzyć taką kawę z mlekiem we własnym domu? Jakie mleko do ubijania jest najlepsze? Poniżej zgłębiamy sekret idealnie puszystej i kremowej pianki do kawy.

Czym jest idealna mleczna pianka?

Idealna mleczna pianka to spienione mleko, które ma idealną konsystencję i smak, a także dobrze “współgra” z kawą. Powinna być gęsta, a jednocześnie kremowa i jedwabista. Ważne jest, aby pojawiające się na niej pęcherzyki były bardzo drobne – większe mogą spowodować utratę smaku i wrażenie suchości. Uzyskana konsystencja powinna umożliwiać również idealne mieszanie się z kawą, ale także pozostawiać charakterystyczne rysunki i wzory na powierzchni napoju. Tak naprawdę każdy może mieć własną definicję idealnej mlecznej pianki, ponieważ preferencje smakowe mogą się różnić. Aby uzyskać idealną mleczną piankę, ważne jest, aby użyć odpowiedniej jakości mleka, a także umiejętnie spienić go przy użyciu odpowiedniej temperatury i techniki spieniania. O tym właśnie przeczytasz w dalszej części artykułu.

Jakie mleko jest najlepsze do spieniania?

Najlepsze mleko do spieniania można rozważać w różnych kategoriach. Technicznie najlepsze jest krowie, świeże mleko pełne tłuste 3,5%. Mleko o mniejszej lub większej zawartości tłuszczu może być znacznie trudniejsze w spienieniu, zbyt ciężkie lub trudne w połączeniu się z naparem z kawy. Jednakże wszystko zależy od preferencji osobistych i dostępności.

Warto wiedzieć!
Mleko UHT, mimo że jest wygodne i bezpieczne do przechowywania, to nie będzie najlepszym wyborem do spieniania mlecznej pianki, ponieważ dzięki pasteryzacji ma ono większą tendencję do pojawiania się dużych bąbelków, które są znacznie trudniejsze do kontrolowania i zaburzają jedwabistą konsystencję, na którą ostatecznie czekamy.

Jakie mleko roślinne do kawy wybrać?

Mleko roślinne w ostatnich czasach stało się częstą alternatywą dla mleka krowiego, nie tylko ze względów alergicznych, ale również przez względy etyczne i wartości odżywcze. Co więcej, może być ono ciekawym dodatkiem smakowym do naparu kawowego. Na samym początku, mocno popularyzowane wśród wegan, było mleko sojowe, dziś jednak oferta ta znacznie się poszerzyła i do wyboru mamy jeszcze takie napoje roślinne jak: mleko sojowe, migdałowe, ryżowe, owsiane, kokosowe, czy z orzechów nerkowca. Również je zaczęto używać do spieniania w celu uzyskania idealnej mlecznej pianki, jednak wymaga to specjalnej techniki i często dodatku emulgatorów, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Które mleko roślinne ma najwięcej wartości odżywczych?

  • Mleko sojowe jest najbardziej bogate w białko i stosunkowo podobne do mleka krowiego pod względem wartości odżywczych. Jeżeli nie został specjalnie dodany, to nie zawiera cukru. Często polecane do kawy, jednak wymaga dużej uwagi i precyzji baristy, ponieważ w łatwy sposób może się zważyć.
  • Mleko owsiane powstaje z płatków owsianych zalanych wodą. Przez to jest naturalnie bogatym źródłem betaglukanów, które obniżają poziom cukru we krwi. Przez specjalistów jest uważane za najlepsze do ubijania mlecznej pianki. Posiada naturalnie lekki, słodkawy smak. Podgrzane nawet do bardzo wysokiej temperatury nie waży się zbyt łatwo.
  • Mleko ryżowe nie jest najlepszym wyborem do kawy. Zawiera niewiele białka, jest dość rzadkie, przez co ciężko je ubić. Często ma w składzie dodawany cukier, a samo w sobie zawiera małowartościowych składników odżywczych. Polecane głównie dla alergików.
  • Mleko kokosowe jest bardzo rzadkie, wodniste, dość kwaśne. Dodane do kawy nie waży się i nie rozwarstwia. Naturalnie posiada dość dużą zawartość tłuszczu, przez co dobrze się pieni, a także jest dobre dla naszej diety.
  • Mleko migdałowe także nie zawiera wiele białka, jednak to doskonałe źródło wapnia i witaminy E. Jest niskokaloryczne i ma specyficzny smak. Nie waży się zbyt łatwo podczas dodawania do kawy.

Jak stworzyć idealną mleczną piankę przy użyciu automatycznego systemu spieniającego?

Krok 1: Upewnij się, że mleko, z którego korzystasz jest zimne (było trzymane w lodówce) - dzięki temu, ekspres się nie przegrzeje i pozwoli to na uniknięcie zbyt dużych bąbelków powietrza, suchej i sztywnej piany.
Krok 2: Wybierz odpowiedni rodzaj mleka. Mimo tego, że teoretycznie z każdego można wyprodukować lekką piankę, to najlepsze będzie takie o zawartości tłuszczu 3,5%. Dzięki temu uzyskana idealna mleczna pianka będzie smaczna, delikatna i aksamitna.
Krok 3: Zazwyczaj w ekspresach automatycznych proporcje kawy i mleka są z góry ustalone przez producenta, to można samemu eksperymentować z różnymi formami mlecznej pianki, jak i kawy. Jeżeli rezultaty nie będą Cię zadowalać, można przywrócić ustawienia fabryczne. Jeśli rezultaty będą niesatysfakcjonujące, po prostu przywróć ustawienia fabryczne.

Jak spienić mleko przy pomocy dyszy jak barista?

W taki sprzęt wyposażone są zazwyczaj ciśnieniowe ekspresy do kawy, lub wysokiej jakości ekspresy kolbowe, jak np. La Pavoni Domus Bar, które znajdują się w profesjonalnych kawiarniach. Korzystanie z nich wymaga już niemałej wprawy, jednak nie trzeba być mistrzem baristów, aby uzyskać naprawdę zadowalający efekt. Jak ubić mleko za pomocą dyszy, krok po kroku?

  1. Przygotowanie ekspresu - przed spienianiem mleka należy wydmuchać z dyszy parowej nadmiar wody. Następnie schłodzone mleko, najlepiej prosto z lodówki, trzeba przelać do metalowego dzbanka, wielkością dostosowanego do ilości mleka, jakiej potrzebujemy.
  2. Faza wciągania - teraz należy zanurzyć dyszę parową w mleku i delikatnie otworzyć zawór parowy. Ustaw dzbanek z mlekiem w takiej pozycji, by dysza znajdowała się tuż pod powierzchnią mleka i wydawała „drapiący“ odgłos.
  3. Wirowanie - podnieś pojemniczek z mlekiem, w taki sposób, aby dysza zanurzona była na wysokości, która pozwoli wprawić mleko w ruch wirowy.
  4. Spienianie do 60°C - Kontynuuj spienianie mleka, aż do osiągnięcia 60°C na termometrze. Gdy dzbanek staje się zbyt gorący, by go dotykać, znaczy, że mleko osiągnęło odpowiednią temperaturę. Następnie zamknij zawór pary i odstaw dzbanek.
  5. Czyszczenie zaworu parowego - podczas podgrzewania mleka na dyszy osadzają się jego cząsteczki, których najlepiej od razu się pozbyć. Przetrzyj ściereczką zawór parowy i wydmuchaj dyszę.
  6. Celebrowanie niesamowitego smaku otrzymanej kawy - na koniec, w powolny sposób wylej mleczną piankę do świeżego naparu z kawy. Jeżeli chcesz otrzymać ciekawe wzory, musisz pod odpowiednim kątem i wykonując zamierzone ruchy wlewać otrzymaną piankę, aby utrzymała się na powierzchni. Teraz już pozostaje Ci tylko cieszyć się smakiem pysznej kawy!

Jak spienić mleko w domu za pomocą spieniacza?

Na rynku dostępne są trzy rodzaje spieniaczy do mleka: ręczne, elektryczne oraz zasilane bateryjnie. Czym charakteryzuje się każdy z nich?

  • Spieniacze elektryczne - wystarczyć napełnić go mlekiem, maksymalnie do ⅓ objętości i włączyć spieniacz. Za dosłownie minutę mamy idealnie spienioną mleczną piankę. Nowoczesne spieniacze elektryczne mogą zagwarantować zarówno spienianie na zimno, jak i na ciepło.
  • Spieniacze ręczne - proste, zajmują mało miejsca i dają naprawdę wystarczające efekty, aby cieszyć się ulubioną kawą z mlekiem w domu, Wystarczy wlać mleko i energicznie poruszać tłoczkiem. Kilka minut i mleko zyskuje konsystencję kremowej pianki. Teoretycznie, im dłuższy czas ubijania, tym lepsze efekty, lecz najlepsze efekty są widoczne, gdy podgrzejesz mleko do 60°C.
  • Spieniacze bateryjne - malutkie, bardzo poręczne i wymagające zaledwie baterii. Wyposażone w specjalne mieszadełko wystarczająco spienia niewielką ilość tłustszego mleka, aby uzyskać pożądaną latte, czy cappuccino.

Mamy nadzieję, że dzięki temu krótkiemu poradnikowi teraz sam będziesz mógł cieszyć się ulubioną kawą z mleczną pianką w zaciszu swojego domu.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.50 / 5.00 161 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-15
Współpracuję od lat i jestem bardzo zadowolony.
2024-01-05
Perfekcyjna realizacja zamówienia! Jak zawsze. Dziękuję
pixelpixel