Domowa kuchnia – podstawowa wiedza o eksploatacji ekspresu La Pavoni Domus Bar
Czy da się we własnej kuchni wyczarować klimat jak z włoskiej knajpki? Czy mała czarna w domowych pieleszach może smakować dokładnie tak samo, jak w kawiarence na jednym z placyków w Rzymie czy Mediolanie? Tak – wystarczy dobry ekspres. Dlaczego warto zainwestować w model La Pavoni Domus Bar i jak go eksploatować? O tym dowiesz się więcej w naszym poradniku.
Klimat włoskiej kawiarni we własnym domu? Ciesz się pyszną kawą jak prawdziwy Włoch!
Lubisz cieszyć się pyszną kawą, która nigdzie nie smakuje lepiej niż we Włoszech? Zamiast szykować kolejny wyjazd do Mediolanu czy Rzymu tylko po to, żeby wraz z prawdziwymi Włochami usiąść przy stoliku z filiżanką esencjonalnego napoju, przenieś ten klimat do swoich czterech kątów. W domowych pieleszach jak najbardziej możesz odtworzyć klimat włoskiej kawiarenki. Jak? Wystarczy kupić dobrej jakości kawę ziarnistą, która zagwarantuje pełną kompozycję smaków i aromatów, tak cenionych na Półwyspie Apenińskim.
Ważne jest też to, w jaki sposób zaparzysz swoją mała czarną. Zamiast zalewać zmielone ziarna wrzątkiem, postaw na jedno ze sprawdzonych urządzeń, które pomoże Ci uzyskać najbardziej spektakularny efekt. Jakie ekspresy do domu będą najlepsze i dlaczego model La Pavoni Domus Bar zdecydowanie wychodzi na prowadzenie?
Ekspres kolbowy, automatyczny czy dźwigniowy? Oto odpowiedź na to pytanie!
Przede wszystkim warto zacząć od tego, jaki typ ekspresu wybrać do domu, żeby odtworzyć we własnej kuchni klimat rodem z włoskiej kawiarni. Najprostsze w obsłudze są ekspresy przelewowe, które nie wymagają praktycznie żadnego wysiłku w przygotowywaniu małej czarnej, ale dają też stosunkowo mało możliwości eksperymentowania z ulubionymi smakami. Wiele zwolenników mają też ekspresy na kapsułki, które cieszą się popularnością nie tylko w biurach czy hotelach, ale też w prywatnych domach.
Zwolennikom prostoty i maksymalnej funkcjonalności możemy polecić też ekspresy ciśnieniowe automatyczne, które pozwalają stworzyć pełne spektrum napojów, nie tylko aromatyczne espresso, ale też mleczną latte czy cappuccino. Niektóre posiadają zintegrowany pojemnik na mleko, inne wymagają użycia osobnego dzbanka do jego spieniania – oba rozwiązania pozwolą Ci bez większego wysiłku wykonać idealny dodatek do małej czarnej.
Hitem wśród miłośników kawy po włosku są jednak dwa inne, bardziej wymagające typy ekspresów, pozwalające przejąć pełną kontrolę nad procesem parzenia kultowego napoju. To ekspresy dźwigniowe, których używa się za pomocą siły rąk oraz ekspresy ciśnieniowe kolbowe, wyposażone w specjalną kolbę, w której umieszcza się zmieloną kawę, przez którą następnie przepływa woda o odpowiedniej temperaturze. Zalety tego ostatniego rodzaju ekspresów do domowego użytku łatwo zrozumieć, przyglądając się bliżej flagowemu modelowi z naszego sklepu: ekspresowi La Pavoni Domus Bar, który już dawno osiągnąć status ikonicznego sprzętu dla kawoszy.
Ekspres La Pavoni Domus Bar – dlaczego warto na niego postawić?
Miłośnicy małej czarnej wiedzą, że dobra kawa to nie tylko kwestia świetnej jakości ziaren, ale też całego procesu parzenia. Ten sam rodzaj kawy będzie miał zupełnie inny smak, kiedy zostanie po prostu zalany w kubku wrzątkiem, a kiedy zaparz się go w ekspresie kolbowym. Nie trzeba się tego obawiać – eksploatacja ekspresu La Pavoni Domus Bar jest bardzo prosta, a urządzenie dedykowane jest półprofesjonalnemu zastosowaniu w domu, więc absolutnie nie wymaga niedostępnych umiejętności. Dlaczego warto wybrać właśnie ten model?
- Ekspres La Pavoni Domus Bar jest prosty w obsłudze, ale zapewnia efekt rodem z prawdziwej włoskiej kawiarni, bez względu na to, czy mówimy o espresso, czy o filiżance mlecznej kawy.
- Trwałe części oraz solidna konstrukcja gwarantują możliwość cieszenia się pełnym potencjałem ekspresu do kawy przez długie lata.
- La Pavoni Domus Bar wygląda nowocześnie, ale nie sposób nie zauważyć w nim retro ducha. Ten ekspres będzie pasował do każdego kuchennego wnętrza!
- Ten model ekspresu wyposażony jest w wygodny, szeroki podgrzewacz do filiżanek, który pozwoli zaoszczędzić miejsce na kuchennym blacie.
- Eksploatacja ekspresu La Pavoni Domus Bar jest tym przyjemniejsza, że model ten posiada zintegrowany młynek do mielenia ziarnistej kawy.
Codzienna eksploatacja ekspresu La Pavoni Domus Bar – co musisz o niej wiedzieć?
Naprawdę dobra kawa zaczyna się od przemyślanego i starannego procesu parzenia – to już wiesz. Co na temat eksploatacji ekspresu La Pavoni Domus Bar, który Ci go umożliwi, warto wiedzieć? Przede wszystkim, że… jest szalenie prosta.
- W kompaktowym urządzeniu o zwartym designie znajdziesz specjalny pojemnik na kawę ziarnistą, połączony z młynkiem. Wystarczy go napełnić odpowiednią ilością ziaren i uruchomić, podkładając pod spód kolbę.
- Kiedy kolba już się wypełni zmieloną kawą, należy użyć dołączonego do ekspresu tampera i lekko docisnąć zawartość.
- Następnie należy wypłukać ekspres, puszczając nieznaczną ilość wrzątku, a następnie zamocować kolbę.
- Teraz pozostaje już tylko podłożyć filiżankę i napełnić ją aromatyczną małą czarną!
- Marzysz o cappuccino? Wystarczy napełnić metalowy dzbanuszek w ½ zimnym mlekiem i trzymając go lekko na ukos, spienić mleko spieniaczem w ekspresie, znajdującym się przez cały czas tuż pod powierzchnią mleka. Uwaga: nie spieniaj mleka za długo, nie może się zagotować w dzbanku.
Czyszczenie ekspresu La Pavoni Domus Bar – ważne zalecenia
Dla jakości kawy i swojego bezpieczeństwa, musisz regularnie przeprowadzać czyszczenie ekspresu La Pavoni Domus Bar. Jak to robić? Po pierwsze należy po każdym użyciu przecierać zewnętrzne elementy ekspresu za pomocą wilgotnej ściereczki, bez użycia mocnych detergentów. Koniecznie przecieraj też zaparzacz do mleka! Raz w tygodniu lub co około 100 kaw warto zrobić tak zwany backflushing z użyciem ślepego filtra i specjalnego środka do czyszczenia ekspresów kolbowych, a w razie potrzeby – odkamienianie ekspresu. Wszystkie wskazówki dotyczące czyszczenia ekspresu La Pavoni Domus Bar znajdziesz w czytelnej instrukcji dołączonej do ekspresu.
Jak widzisz, eksploatacja ekspresu La Pavoni Domus Bar, podobnie jak również sam proces jego czyszczenia, wcale nie są bardzo wymagające czy trudne. Model ten został zaprojektowany tak, żeby przynosić jak najwięcej korzyści użytkownikom w domowych warunkach, bez konieczności spędzania wielu godzin na konserwacji sprzętu. Wiesz już, jak dbać o ekspres La Pavoni, pora na inwestycję, która zupełnie odmieni Twój sposób myślenia o kawie popijanej we własnych czterech kątach. Zarówno ekspres, jak i wszystkie akcesoria do czyszczenia ekspresów zamówisz wygodnie w naszym sklepie.