Czym jest micro-lot i dlaczego warto się nim zainteresować?
Jeżeli raz zasmakujesz luksusu, nic już nie będzie smakować tak samo. Jakie ma to znaczenie w kontekście tego artykułu? Co to jest micro-lot i dlaczego jest tak ceniony?
Micro-lot to wyselekcjonowane ziarna kawy z danego regionu, które uważane są za najlepsze ze wszystkich zebranych z całej plantacji. Nie da się ich zasadzić i czekać na plony. Te wybitne plony trzeba odkryć i starannie pielęgnować, aby mogły się rozwijać.
Czym jest micro-lot?
Aby zrozumieć samą ideę tego pojęcia, należy zacząć od zrozumienia drugiego człona tej nazwy - „lot”. Określa ono objętość kawy, zbieranej w danej części plantacji, która znacznie wyróżnia się od reszty pod pewnymi kwestiami, np. układem łodyg rosnących wyjątkowo wysoko i wyłapujących najwięcej słońca. Ziarna te specyficznie oddają charakterystykę miejsca, z którego pochodzą, a zapisane w nich smaki i aromaty są jak kawowy zapis genetyczny danej plantacji.
Micro-lot dla prawdziwych kawoszy
Czasem o micro-locie mówi się niczym o winiarskim réservé, czyli o winach, które słynął ze specyficznych szczepów lub sposobu i ilości lat leżakowania. Często przywołuję się również porównanie o sadzie i jednym wyjątkowo urodzajnym drzewie, z którego owoce znacznie wyróżniają się na tle pozostałych. Teraz, jeżeli wino lub jabłka podmienimy na ziarna kawy, będziemy w stanie doskonale zobrazować sobie czym jest micro-lot.
Co warto wiedzieć o micro-locie i dlaczego warto się nim zainteresować?
Micro-lot to kawa ściśle powiązana z regionem i warunkami, w którym została wyhodowana. Popularne micro-loty to na przykład kawy z Gwatemali, Kostaryki czy Panamy.
Często mówi się o niej “kawa z rodowodem”, ponieważ jest idealnym odcieniem swojej plantacji, jej gleby, czy mikroklimatu. Nic więc dziwnego, że należą do jednych z najbardziej poszukiwanych rarytasów w świecie kawy. Odnalezienie krzewów produkujących te wyjątkowej owoce, warte szczególnej pielęgnacji jest więc procesem długim i skomplikowanym. Kawowce dające ziarna najwyższej jakości traktowane są ze szczególną troską, dzięki czemu otrzymaną kawę charakteryzuje wyrafinowany smak.
Właściwości smakowe kawy micro-lot
Posmakowanie takiej kawy może być wspaniałym początkiem w świat kawy, który zaskoczy nas swoimi smakami i aromatami w każdym zakątku. Jeżeli jesteś już od dawna smakoszem kawy i cenisz sobie kawę do aeropressu, lub speciality, czy kawy parzone przez 24h, to zapewne doskonale wiesz, czym charakteryzuje się ta najlepsza. Sięgnięcie po micro-lot będzie zwieńczeniem Twojej kawowej drogi. By w pełni cieszyć się smakiem i aromatem wykwintnych kaw, warto spróbować ich w najczystszej postaci, bez żadnych dodatków. Kawa micro-lot często ma wyraźniejszą kwasowość i bardziej intensywny profil smakowy niż kawa tradycyjna. Niektóre wspólne cechy smakowe kawy micro-lot obejmują nuty owocowe, kwiatowe i czekoladowe. Profil smakowy kawy micro-lot może się również różnić w zależności od poziomu palenia i metody parzenia.
Unikalne pochodzenie i metoda produkcji
Kawa z Salwadoru, z Gwatemali czy z Panamy, zaliczane są do jednych z najlepszych na świecie. Ziaren mico-lotu nie da się “zasadzić”. Trzeba je odkryć i odpowiednio pielęgnować, żeby mogły rozwinąć swoje walory. Oddają charakterystykę miejsca pochodzenia, a kombinacje smaków i aromatów są jak zapis genetyczny danego regionu w ziarnie kawy. Również zbiory takich ziaren nie należą do zwyczajnych. Wymagają one indywidualnego podejścia i najczęściej bardzo zrównoważonych technik, najlepiej za pomocą ludzkich dłoni. Gwarantuje to dokładność, ekologiczne podejście, minimalne uszkodzenia mechaniczne, oraz dbałość o cenny towar.