Darmowa dostawa od 500,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

6 najbardziej popularnych gatunków herbaty

2023-04-04
6 najbardziej popularnych gatunków herbaty

Ciepła herbata, w ulubionym kubku, aromaty świeżych owoców unoszących się wokół Ciebie, a do tego ten wybitny i intensywny smak. Czego chcieć więcej? Na to pytanie na pewno znają odpowiedź wszyscy herbaciarze. Herbata jest drugim najpopularniejszym napojem na świecie, tuż po wodzie, a jej produkcja ciągle wzrasta. Z tego artykułu dowiecie się ciekawostek na temat 6 najbardziej popularnych gatunków herbaty oraz poznacie sekrety ich parzenia.

Zielona herbata

Zielona herbata dopiero od niedawna wiedzie prym w krajach europejskich, lecz jest jednym z najbardziej popularnych napojów w krajach Azji. Dzisiaj cenimy ją za niepowtarzalny smak, kojące działanie i wsparcie naszego metabolizmu. Zieloną herbatę wytwarza się z liści Camellia sinensis. W formie suszonej, herbaty express, czy z dodatkami suszonych owoców i ziół, zawsze znajdzie swojego zwolennika.

Pijąc zieloną herbatę, można cieszyć się nie tylko korzyściami zdrowotnymi, ale także smakiem i aromatem. Ma ona w sobie wysokie stężenie przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Również w wielu badaniach zostało potwierdzone, że skutecznie pomaga ludziom w walce z cukrzycą, z nadwagą, czy może zapobiegać chorobom serca. Dodatkowo jest bogata w kofeinę i teobrominę, które mają działanie pobudzające oraz wspomagające wydajność pracy umysłowej i fizycznej. Dzięki dużej dostępności każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto codziennie spożywać zieloną herbatę, najlepiej parzoną z suszonych liści, ponieważ z pewnością odczujecie pozytywne tego skutki.

Herbata czarna

Herbata czarna jest chyba najbardziej znaną odmianą i najczęściej spożywaną w Ameryce Północnej i Europie. Popyt na nią przewyższa nawet zapotrzebowanie na kawę. Za jakie właściwości tak bardzo kochamy ten czarny napar?

Czarna herbata powstaje z różnych rodzajów liści krzewu herbacianego, zbieranych z jego górnej bądź dolnej części. Zbiory poddawane są 4-tygodniowej fermentacji. Przy zaparzaniu powinno się ją zalać wodą o temperaturze 95 °C. Suszone liście parzyć ok. 5 minut. Jeżeli zbyt długo będziemy trzymać liście w wodzie, smak może być gorzki i zbyt intensywny. Wiele osób uwielbia dodawać do niej sok z cytryny, pomarańczy, goździki, czy imbir, a także soki owocowe.

Ten codzienny, banalny napar ma w sobie wiele właściwości zdrowotnych. Czarna herbata zawiera antyoksydanty, które zapobiegają rozwijaniu się komórek nowotworowych. Również zawiera dość dużą dawkę kofeiny, dlatego nie należy przesadzać z ilością wypijanych filiżanek w ciągu dnia, jeżeli jesteś wrażliwy na działanie kofeiny. Dobrze działa na funkcjonowanie układu metabolicznego i wspomaga krążenie krwi.

Półki w sklepach aż się uginają od wszelkiego rodzaju herbat liściastych, ekspresowych, mieszanek owocowych, itd., jednak warto pamiętać, że najbardziej wartościowa jest właśnie ta liściasta, suszona i parzona w należyty sposób.

Herbata biała

Biała herbata, choć mniej znana na co dzień, to bardzo doceniana w kraju skąd pochodzi. Jest produkowana z pąków i młodych liści krzewu herbacianego – Camellia sinensis. Chińczycy uważają ją jako tradycyjny produkt regionalny. Uprawa tych krzewów odbywa się tylko w południowo-wschodnich Chinach nad cieśniną Tajwańską. Jest to produkt sezonowy, ponieważ zbiory odbywają się wyłącznie wiosną. Młode liście przetwarza się według tradycyjnej receptury. Dzięki temu młode liście nie tracą charakterystycznych białych włosków, które nadają jej jasny, herbaciany kolor. W ten sposób młode części rośliny nadal pokryte są charakterystycznymi białymi włoskami, które nadają wysuszonej herbacie biały kolor.

Sposób przygotowania tej odmiany herbaty nie różni się praktycznie niczym od pozostałych herbat liściastych, czy ekspresowych. Należy ją parzyć średnio około 7 minut. Po zaparzeniu ma delikatny i aromat. Zaleca się parzenie białej herbaty w temperaturze 80°C.

Herbata czerwona

Cenione na świecie miejsce pod względem uprawy czerwonej herbaty to góry w prowincji Yunnan, gdzie od czasów dynastii Ming produkuje się najlepszą czerwoną herbatę na całym świecie. Co ciekawe w Chinach czerwona odmiana herbaty nazywana jest herbatą czarną. Produkcja czerwonej herbaty zawiera dodatkowy proces fermentacji nieenzymatycznej, który występuje już po wysuszeniu liści.

Za co najbardziej ceni się ten rodzaj herbaty? Czerwona herbata jest naparem, którego regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że pobudza ona wydzielanie soków żołądkowych oraz jest dobra na trawienie, a także zaleca się picie jej po spożyciu ciężkostrawnego jedzenia, gdyż niweluje uczucie przepełnionego żołądka. Napar z liście czerwonej herbaty jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas i chrom. Podobnie jak inne odmiany, czerwona herbata zawiera duże ilości kofeiny, która wprowadza organizm w stan pobudzenia.

Charakteryzuje ją wyrazisty, ziemisty smak z nutą korzenną. Jest więc idealnym wyborem dla smakoszy bardziej aromatycznych herbat. W jakiej temperaturze i jak długo parzyć herbatę pu erh? Jeżeli zalejecie wrzątkiem suszone liście, stracą one wiele swoich właściwości. Poprawnie należy zalać ją wodą o temperaturze około 90°C. Herbatę pu-erh parzy się krócej - od 1 do 3 minut. Po upływie 3 minut smak herbaty staje się bardzo gorzki. Zatem, jeżeli lubisz podczas swojego herbacianego rytuału korzystać z dzbanka, pamiętaj, aby na czas wyciągnąć koszyczek i oddzielić liście od naparu.

Yerba Mate

Wielu słyszało, niektórzy próbowali… Napar yerba mate zasłynął ostatnio ze swoich właściwości pobudzających, jako zamiennik kawy. Co to jest yerba mate i z czego powstaje? Ostrokrzew paragwajski to ziele rosnące na niewielkim obszarze Ameryki Południowej. Ma nie tylko niepowtarzalny, orzeźwiający smak, ale i również niweluje uczucie zmęczenia, poprzez dużą zawartość kofeiny, daje zastrzyk energii. Yerba mate jest doskonałą herbatą na prezent dla tych, co nie lubią kawy, lub chcą po prostu urozmaicić swoją dietę.

Jak smakuje herbata yerba mate? U nas nie ma odpowiednika smakowego tego ziela, ani wśród herbat, ani ziół. To wieczne zielone drzewo ma bardzo delikatne odmiany, jak i gorzkie. Jednak jej smak jest na tyle wyrafinowany, że zyskuje coraz więcej zwolenników. Po raz pierwszy jej smak może nas zaskoczyć, ale w połączeniu z innymi suszonymi owocami, czy ziołami daje naprawdę zadowalające efekty.

Do zaparzenia tego naparu potrzebne jest specjalne naczynie o nazwie “mate”, wraz z tzw. “bombillą”, czyli metalową rurką wraz z sitkiem, która zakończona jest specjalnym spłaszczonym ustnikiem. Wydaje się zbyt skomplikowane? Nic bardziej mylnego! Jak zaparzyć dobrą yerba mate?

Wlej wodę o temperaturze 80°C przestrzeń między herbatą a ścianką naczynia. Następnie zatkaj ustnik bombilli kciukiem i wsadź rurkę tam, gdzie wcześniej wlałeś wodę. Teraz odstaw matę i poczekaj na zaparzenie się suszu około 3 minut.

Herbata oolong

Oolong to herbata pochodząca głównie Chin. Tamtejsze rejony, jak i Tajwan to całkiem osobny świat, jeżeli chodzi o smaki i różnorodność naparów herbacianych. Gdy pomyślisz, że każda herbata ma wspólny początek, a mianowicie powstaje z jednego krzewu - Camellia sinensis, wydaję się być to niemożliwe. Herbata oolong w Polsce raczej rzadziej spotykana, a szkoda. Ten rodzaj herbaty jest bogaty w witaminy A, C, E, B1, B2, K i minerały, m.in. magnez, cynk, wapń, fosfor, selen. Podobnie jak inne herbaty ma również wspaniałe właściwości antyoksydacyjne. Lecz cechą, która zdecydowanie ją różni jest fakt, iż nie zawiera ona w sobie kofeiny, w związku z czym będzie idealnym napojem na wieczorne uspokojenie.

Jak smakuje herbata oolong? Wyróżnia się dwie główne odmiany. Ciemne liście, które podlegają wyższej oksydacji przypominają smakiem czerwone wino, natomiast te jasne wyróżniają mocno kwiatowo - owocowe nuty. Obydwie odmiany przypominają nieco białe i zielone herbaty.

Podsumowując, wymienione powyżej herbaty różnią się smakiem, aromatem i właściwościami zdrowotnymi, co pozwala na dobór odpowiedniego rodzaju naparu w zależności od indywidualnych preferencji smakowych i celów zdrowotnych. Jeżeli jesteś smakoszem herbaty, albo wręcz do tej pory nie byłeś, to teraz wiesz, jakich odmian warto spróbować i jak w odpowiedni sposób je parzyć, aby podbiły Twoje podniebienie.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.47 / 5.00 149 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-12-11
Bardzo pyszna kawa POLECAM!
2023-10-30
Bardzo sprawna obsługa. Zrozumienie potrzeb i profesjonalizm na wysokim poziomie.
pixelpixel